Je bent nu hier: Home > Nieuws > Dank voor een fantastisch jubileumcongres

Dank voor een fantastisch jubileumcongres

Wat zijn we nog aan het nagenieten van de mooie dag! Bij deze een samenvatting van de dag en onze dank aan jullie allen.  

10 jaar jubileum
Op 19 april jl. hebben we het 10-jarige jubileum van het Netwerk Massage bij Kanker gevierd. Dagvoorzitter Karlien Bongers stond stil bij wat er in die 10 jaar allemaal gebeurd is. Hoe massage bij kanker van ‘ontspanning is altijd goed’ is gegaan naar ‘massage is bewezen effectief bij symptoomverlichting’. Gayle MacDonald, grondlegster van oncologiemassage in de VS, vertelde over hoe zij ons Netwerk heeft leren kennen. Op de vraag voor een advies voor de toekomst zei ze: “Coming out of the Covid-period there is a need of repioneering. Stay together, for the energy that you bring eachother. We are a tribe of international therapists."
 
Massage bewezen effectief
Tijdens het congres werd door de sprekers benadrukt dat massage wetenschappelijk bewezen effectief is bij het verlichten van klachten bij kanker, zoals pijn, angst, depressie. Dr Ines von Rosenstiel haalde hierin ook het recente wetenschappelijke onderzoek van Larissa Meijer Msc aan, waar uit kwam dat een affectieve zachte, langzame streling pijn niet alleen kortdurend, maar ook langdurend kan verminderen. 
Prof. Dr. Margriet Sitskoorn gaf in haar lezen mee hoe aanraking daadwerkelijk de hersenen beïnvloed. "Aanraking, massage,
grijpt direct in, in de hersenen en is belangrijk voor lichamelijk en mentaal welzijn, aldus Margriets Sitskoorn. 
 
Ontwikkelingen Integrative Medicine
De ontwikkelingen van Integrative Medicine kwamen aan bod. Het aantal ziekenhuizen met een Integrative Medicine spreekuur nemen toe. En ook het Antoni van Leeuwenhoek start nu met een werkgroep Integrative Medicine. Madeleine Kerkhof geeft reeds les over complementaire zorg in het Antoni van Leeuwenhoek. Zij vertelde aan de hand van casuïstiek wat de toegevoegde waarde is van complementaire zorg bij kanker in den brede. 
Lisanne Spaander gaf ons haar ervaringen mee, in woord en in zang. Haar ervaringen met haar ziekteproces heeft ze op een ontroerende, in het hart rakende muziek omgezet. 
 
Het belang van integrale zorg werd nog eens benadrukt door Vera Koenekoop van Livit Ottobock Care die ons vertelde over het belang van ondersteuning bij lymfoedeem. En door de ervaringsdeskundigen die heel open vertelden over hun ziekteproces, de emotionele impact er van en de zoektocht naar wat hun kon helpen naast de behandelingen. 
 
In de pauzes konden de deelnemers bij verschillende stands langs waar ze informatie konden krijgen over diensten en producten gerelateerd aan complementaire zorg bij kanker. 
 
Kortom, het was een prachtige dag, waarin alle ontwikkelingen op het gebied van Integrative Medicine in Nederland bij elkaar kwamen. Een dag van ontmoeting en verbinding met een feestelijk tintje. 
 
Dankbaar
Wat zijn we dankbaar dat we deze dag konden vieren met iedereen die ons Netwerk zo’n warm hart toedraagt. Dankbaar voor alle bijdragen van sprekers, sponsoren, standhouders en deelnemers. Dankbaar voor het Evertshuis die onze dag zo fantastisch gefaciliteerd heeft. En dankbaar voor alle inzet voor de organisatie van deze dag. Met elkaar hebben we er een ontzettend mooie dag van gemaakt. Een waardige manier om het 10-jarig jubileum van het Netwerk Massage bij Kanker te vieren. 
 
Verbinding
En met alles wat we aan ontwikkelingen op deze dag hebben gehoord zijn we gesterkt en optimistisch om met elkaar verder te bouwen aan Integrative Medicine in Nederland. Deze dag heeft weer bevestigd hoe belangrijk het is om de krachten, kennis en ervaringen te bundelen. Samen gaan we sterk!

Nieuws

Wat zijn we nog aan het nagenieten van de mooie dag! Bij deze een samenvatting van de dag en onze dank aan jullie allen.   10 j…

Passende Zorg | Zaterdag 16 maart 2024 | Landgoed Zonheuvel, Doorn Zaterdag 16 maart 2024 organiseert Stichting Jij Speelt de H…

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief.